De godaste tillbehören för kräftskivan

Kräftskivan är höjdpunkten på året. Inte bara för dess goda mat men också för att samlas med familj och vänner och fira kvällen med kräftor, snaps och sång.

Tillbehör

Fördrinken är mycket inbjudande att mötas utav. Överraska gästerna med en rabarberlemonad som passar perfekt att ha på kräftskivan och är mycket uppskattad. För att lyxa till drinken lite kan du toppa med bubbelvatten.

Pajer kan man variera i oändlighet och passar sig väl på kräftskivan. En god paj som gillas av alla är kantarellpajen med ett gott osttäcke. Osten kan du med stor fördel blanda med andra sorters ostar för mäktigare smak. Den paj som oftast alltid finns med på kräftskivan är den hederliga västerbottenpajen som går hem hos alla.

Bröd är ett måste på bordet. Painriche och knäckebröd passar utmärkt som tillbehör till kräftorna. Ställ gärna fram lite olika ostar, hårdost som mjukost. Överraska gästerna med att servera din egengjorda ost med smak av dill och andra örter.

Dippen sätter allt på plats. Vitlöksdippen är jätte gott till skaldjur överlag men i detta fall passar sig den perfekt med kräftor och väl med alla andra tillbehör. Givetvis ska du ställa fram andra olika dippar som exempelvis citrondipp och örtaioli.

Mycket gott äts det på en kräftskiva men det ska ju sköljas ner med något också. Snapsen har en given plats på bordet som väntar på att intas till sången. Utöver det vet vi att vitt vin och rosévin smakar gott med skaldjur vilket då borde finnas med men också öl. En ljus öl med en lite tydligare sötma är jättegott ihop med kräftor.

Kräftskivan innehåller mycket smak och då främst är det mycket citrus och örter som florerar. För att runda av den lite syrligare maten är det gott med något sötare efterrätt- nämligen en chokladtårta. Denna tårta kan du dekorera med vad du vill. Ett gott förslag är att blanda färsk frukt och toppa tårtan med.

Inspiration

För att sätta en liten annorlunda tvist på kräftskivan är det väldigt gott att krydda kräftorna med andra smaker än de vanliga. Ta exempelvis sambal oelek och vitlök och woka det med vin, servera kräftorna varma med persilja som topping- super gott!

All mat kan göras och varieras hur mycket som helst, det är bara fantasin som sätter stopp. Vill du inte göra en hel maträtt på ett annorlunda sätt är det suveränt att göra plockmat med olika smaker för att få en lite annan smakupplevelse. Exempel på plockmat kan vara honung- och nöt gratinerad brieost på knäckesnittar, passar suveränt ihop med rabarberlemonaden som fördrink.