Vad kan vara godare än en rykande het soppa i höstmörkret? Förutom att vara otroligt gott är det också superenkelt att göra. Oberoende på om gillar din soppa krämig, kall, mild eller smakrik så kommer någon av dessa två recept garanterat bli en ny favorit. Höstmörkret kommer inte kännas lika påfrestande när du har smakat på dessa soppor!
Potatis och purjolökssoppa
En klassiker som är värmande god och uppskattas lika mycket av barn som av vuxna. Den är enkel att göra och kräver inte särskilt många ingredienser!
För 4 personer behöver du:
- 1 stor purjolök
- 5-6 potatisar
- 1 liter grönsaksbuljong
- 2 gula lökar
- 2 dl grädde
- Olivolja
- Vitpeppar
Så här gör du:
Börja med att strimla purjolöken, och skala och skär potatisen i mindre bitar.Hetta upp olja i botten av en kastrull som är stor nog för soppan, och fräs sedan lök och potatis tills de mjuknat och tagit färg.
Häll på buljongen och koka på svag värme i cirka 15 minuter.
Använd sedan en stavmixer, eller annat köksredskap, för att mixa soppan till en slät konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Vispa grädden lite löst och vänd sedan ner den i soppan, precis innan servering.
Servera gärna tillsammans med vitlöksbröd och något gott att dricka.
Köttsoppa med rotfrukter
Här har vi en smakrik soppa som kräver lite mer tid, men den är helt klart värt det. Gör i ordning den kvällen innan och värm sedan på den dagen efter. Den kommer smaka minst lika gott och fungerar därför utmärkt som matlåda. Se även mina andra recept som passar att värma upp.
För 4 personer behöver du:
- 3 potatisar
- 500 gram nötkött, högrev eller bog
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 1 palsternacka
- 15 cm purjolök
- 10 vitpepparkorn
- 3 lagerblad
- 1 msk tomatpuré
- Körvel
Så här gör du:
Börja med att skära köttet i lagom stora bitar. Koka upp en liter vatten med lagerbladen, vitpepparn och cirka 1 tsk salt. Låt vattnet koka upp med köttet och var noga med att ta bort skummet. Fortsätt koka under lock i cirka en timme.
Medan köttet kokar kan du börja skala rotfrukterna. Skär löken i klyftor och strimla purjolöken. Potatisen blir bra i tärningar, lika så morot och palsternacka.
När du känner att köttet är mjukt kan du ta upp det och låta det svalna.