Hur man handlar mat på en budget

Ibland kan det vara svårt att hålla sig till en budget när kommer till att handla mat. I det här inlägget så kommer vi att ge er lite tips på hur du kan tänka när du ska handla mat och samtidigt inte spräcka din budget.

matshopping

Så skapa en budget

När det kommer till att skapa en budget så finns det flera saker som man måste ta hänsyn till.

  • Vad har du i inkomst?
  • Hur mycket utgifter har du?
  • Hur mycket vill du lägga på ditt sparande?
  • Hur mycket pengar har du kvar efter att alla räkningar och utgifter är betalda?

När du har ställt dig dessa frågor och betalat allt som måste betalas så är det dags att kolla på hur mycket du kan lägga på din budget när det kommer till maten.

Försök att sätta upp en rimlig budget som varken inte är för liten eller överdrivet stor. Exempel på detta kan vara att:

  • Att man budgeterar för 1000 kr för en person som ska räcka en hel månad för att man ville köpa något nu som kanske inte behövs.
  • Eller om man vänder på det och väljer att lägga kanske 5000 kr för en person för att man inte orkar laga mat eller bara handlar mat på restauranger.

Lagom är bäst och genom att handla bra mat på affären och laga den själv så kan man få en sund ekonomi samtidigt få din kropp att må bättre.

Vad man ska tänka på när man handlar mat?

För den som kanske inte har handlat mat själv eller lagat mat till sig själv så kan det vara svårt att veta vad man ska handla. Det finns ett stort sortiment som man kan välja mellan och beroende på vad för budget du har satt upp så kan det se olika ut.

Om du har en bra inkomst och vill lägga kanske 3000 kr i månaden på mat så kanske du inte behöver tänka på mycket om maten du handlar är lite dyrare som t,ex närodlat och ekologiskt.

Men om man inte har en så stor inkomst så kan det vara bra att hålla koll på varor som har lite lägre pris. Bara för att en vara inte kostar så mycket så behöver det inte betyda att det är en dålig produkt.

När du ska handla mat så tänk på att man kan laga mycket god och nyttig mat med basvaror såsom potatis, ris eller pasta. Alla dessa varor är relativt billiga och står sig länge.

Tips för dig som ska laga mat till dig själv

Ett tips till dig som ska laga mat till dig själv är att försöka hitta inspiration från andra som lagar mat. Då kan du lära dig mycket och få testa olika maträtter som du kanske vanligtvis skulle ha köp på en restaurang.

Matlagning behöver inte vara svårt och det är bara du som kan döma dig själv. Så var snäll mot dig själv och testa att laga lite mat. Första gången kanske du känner att det inte blev så bra men då är det bara att fortsätta att testa dig fram.