Recept för goda matlådor

Att vara redo med goda och smidiga matlådor räddar vilken dag, och budget, som helst. Att slippa gå och köpa den där skräpmaten eller dyra restauranglunchen får dig både att må bättre samtidigt som din plånbok inte är lika tom i slutet på månaden. All mat är dock inte optimal att ha som matlåda eller för att värma i mikron, men vi har samlat våra bästa recept som du kan förberedd dagen innan och sedan ta med dig till jobbet. Njut och låt dig inspireras!

Grytor, gratänger och soppor

Mat som fungerar utmärkt att kylas ned och värmas upp, och som dessutom får ännu mer smak efter en tid i kylen, är gratänger, grytor och soppor i olika form. Då behöver du bara ha med dig en liten sallad att lägga på tallriken också och då har du en fullständig rätt! Bra tips på detta är till exempel tacogratängen som ger dig en fredagskänsla hela veckan. På så sätt kan du också göra något av resterna från fredagens tacofest. Du behöver nämligen ingredienser så som tacokryddad köttfärs, majs, tacosås, riven ost och lite tortillachips för extra krisp. Tillsammans med ett gyllenbrunt pajskal och en klick crème fraîche på toppen kommer du garanterat få suktande blickar i lunchrummet.

Ett grönt alternativ, som dessutom är en fröjd för ögat, är en god och mustig grön ärtsoppa. Receptet kallas även för Crème Ninon och är baserat på gröna ärtor, såklart, och lök, persilja, vitt vin, buljong och crème fraiche. Enklare kan det knappast bli och den får en otroligt vacker och tilltalande färg. För visst äter man med ögat också? Goda soppor är verkligen underskattat, det finns så oändligt många alternativ och valmöjligheter när det gäller soppa.

Korvstroganoff är en riktig klassiker som alltid blir bra att värma. Den går att göra både med klar eller krämig bas, och du kan smaksätta den i princip hur som helst. Testa att hälla i lite chili för härlig hetta så här i höstmörkret, eller krydda med basilika och lägg ner några hela körsbärstomater för en fräsch tvist. Antingen värmer du på redan kokt ris, eller om du har tillgång till spisplattor så serverar du din korvstroganoff med nykokt ris eller bulgur och du har en riktigt god matlåda att se fram emot!

När vi pratar om matlådeklassiker kan vi inte utesluta att nämna lasagne. Den har legat i mångas matlådor genom åren, och det är inte svårt att förstå. Den är i princip lika god som när den är nylagad, smakerna har nästan fått sjunka in ännu mer och béchamelsåsen har gjort den ännu krämigare.